Nieuws

Uit dienst of stoppen met werken: 3 tips over je pensioen!

Wisselen van baan of stoppen met werken voor de pensioendatum. Of even bepaalde periode geen werk.. Kijk dan wel even naar de gevolgen voor je pensioen.

Zodra je uit dienst gaat, krijg je van ons een overzicht van het opgebouwde pensioen bij ons fonds. Bij deze informatie zit ook een keuzeformulier. Hierop geef je aan wat je wil doen met je pensioen bij ons fonds.

Zolang je het opgebouwde pensioen bij ons hebt staan, krijg je via Mijn Pensioencijfers jaarlijks een Uniform Pensioenoverzicht (UPO).

3 Tips

1. Nieuwe baan: je pensioen meenemen of laten staan

Bij het wisselen van baan, wissel je meestal ook van pensioenfonds. Blijf je in dezelfde sector werken dan wissel je mogelijk niet van pensioenfonds. Heb je bij ons fonds minder dan € 594,89 bruto per jaar aan pensioen opgebouwd? Dan dragen wij je pensioen automatisch over naar je nieuwe pensioenfonds. Is je pensioen hoger? Dan kiest je zelf of je jouw pensioen wil laten overdragen. Dat is niet verplicht. Kijk voordat je kiest naar de verschillen in de pensioenregelingen. Gebruik hiervoor de pensioenvergelijker. Soms is het verstandig om je pensioen te laten staan. Via je nieuwe werkgever ga je mogelijk in een ander pensioenfonds, premiepensioeninstelling of bij een verzekeraar pensioen opbouwen. Een overdracht vraag je dan ook via deze partij aan.

2. Van werk naar werk met een tussenpauze

Wissel je van baan en zit er een periode tussen de ene en de andere baan? In die periode bouw je geen pensioen op samen met je werkgever. Je kunt hier wel zelf voor zorgen, bijvoorbeeld bij een bank of een verzekeraar.

Let bij een tussenpauze extra op wat er voor je nabestaanden geregeld is als je komt te overlijden in de periode dat je geen werkgever hebt.

3. Stoppen met werken, maar nog niet met pensioen

Je gaat nog niet met pensioen en stopt met werken. Dat heeft gevolgen voor je pensioen. Je bouwt geen pensioen meer op samen met je werkgever. Wel kun je hier zelf voor zorgen, bijvoorbeeld bij een bank of een verzekeraar.

Zorg je niet voor extra pensioen, dan wordt het pensioen lager dan het te bereiken pensioen dat je op je laatste pensioenoverzicht ziet. Daar werd ervan uitgegaan dat je pensioen zou opbouwen tot je het pensioen zou laten ingaan met 68 jaar.

Je pensioen bij ons fonds blijft staan. De stand van zaken over je opgebouwde pensioen zie je in Mijn Pensioencijfers. Krijg je toch nog een nieuwe werkgever? Lees dan onder 1 verder.

Let hier extra op wat er voor je nabestaanden geregeld is als je komt te overlijden in de periode dat je geen werkgever hebt.

Arbeidsongeschikt

Als je stopt omdat je arbeidsongeschikt geworden bent, dan gelden er andere regels. Welke dit zijn lees je hier.

Vragen

Veel informatie vind je op onze website en in Mijn Pensioencijfers. Kom je er niet uit? Neem dan gerust contact met ons op.