Ons pensioenfonds en de Eigenrisicobeoordeling (ERB)

Ons pensioenfonds en de ERB

Voor de inrichting van het risicobeheer organiseert ons pensioenfonds tenminste eens per drie jaar een eigenrisicobeoordeling (ERB). De uitkomsten van de ERB gebruiken we als onderbouwing voor de strategische keuzes van het pensioenfonds.

We kunnen besluiten de ERB tussentijds aan te passen, dus voordat de drie jaar voorbij zijn, bij de volgende twee gebeurtenissen 1) een plotseling grote wijziging in het risicoprofiel, of 2) een strategisch besluit van het pensioenfonds dat een materieel gevolg heeft op het risicoprofiel.

Inzicht

Met de ERB krijgen we inzicht in de samenhang tussen de strategie van het fonds en de strategische en materiële risico’s. Hiermee krijgen wij meer grip op risico's en wordt voorkomen dat wij overvallen worden door een crisissituatie. Met andere woorden, de ERB helpt ons met het voorbereiden op zowel de oorzaak als de reactie op een crisis.

De kenmerken

De ERB heeft de volgende kenmerken:

  1. Interne blik: het moet gaan om specifieke risico’s voor het pensioenfonds
  2. Toekomstgericht: in plaats van terugkijkend
  3. Inzicht vooraf: in de toepasbaarheid en impact van maatregelen
  4. Afdwingbare afweging: bij strategische besluitvorming moeten de risico's vanuit de ERB worden meegewogen.

ERB Bouwstenen

Het ERB proces bevat in grofweg vier bouwstenen: de strategische beleidscyclus, het scenario denken, de impact analyse en de beoordeling van dit alles door het bestuur. Dit is onderstaand figuur schematisch weergegeven. Elk van deze bouwstenen gaat op in een aantal vragen.

Bron: Sprenkels en Verschuren

De uitkomsten

De uitkomsten van de ERB worden vastgelegd in een eindrapportage die, na vaststelling door het bestuur, wordt gedeeld met De Nederlandsche Bank. Het pensioenfonds heeft de ERB in december 2021 uitgevoerd.