Veelgestelde vragen nieuw pensioenstelsel

  • Wie bepaalt eigenlijk of Pensioenfonds van de KAS BANK overgaat naar het nieuwe pensioenstelsel?

    Vooropgesteld: het besluit om over te gaan op het nieuwe stelsel is nog niet genomen door Pensioenfonds van de KAS BANK. De werkgever en de vakbonden moeten nog beslissen of ze een verzoek daartoe aan het pensioenfonds gaan doen. Daarna moet het Bestuur van Pensioenfonds van de KAS BANK erover beslissen.

    Wij vinden het belangrijk om de consequenties van een eventuele overgang goed in kaart te hebben. Daarom hebben we met diverse scenario’s verschillende berekeningen laten maken en kijken we naar de mogelijkheden die het nieuwe stelsel biedt. Ook bij een eventuele overgang naar het nieuwe stelsel behouden we onze ambitie van een zo waardevast mogelijk pensioen.

    Als het verzoek komt besluit vervolgens het Bestuur van het pensioenfonds over het verzoek, waarbij het Bestuur let op evenwichtige belangenafweging. Het Verantwoordingsorgaan, waarin gepensioneerden, gewezen deelnemers en deelnemers nog in dienst bij CACEIS zitting hebben, heeft hierbij nog een versterkt adviesrecht.

    Uiteraard kan Pensioenfonds KAS BANK vanuit een evenwichtige belangenafweging ook nog besluiten om zichzelf op te heffen en samen te gaan met andere fondsen of de pensioenverplichtingen bij een verzekeraar onder te brengen. Alle mogelijkheden liggen op dit moment open.

  • Wat zijn de financiële consequenties voor mij als Pensioenfonds van de KAS BANK overgaat?

    Wij begrijpen de behoefte aan concrete informatie over wat het nieuwe pensioenstelsel betekent voor jouw persoonlijke financiële situatie. Wat je precies aan vermogen mee zult krijgen, is echter nu nog niet exact te zeggen. Zodra dat bekend wordt, zullen wij daar uiteraard transparant over zijn.

    In de berekening van je persoonlijke pensioenpot op het moment van omzetting is er naast je pensioenaanspraken ook een opslag. Die wordt gebaseerd op basis van het extra vrije vermogen dat Pensioenfonds van de KAS BANK op dat moment nog over heeft. Die opslag uit het extra vrije vermogen is overigens een groot voordeel van het nieuwe pensioenstelsel. Nu mag het pensioenfonds dit namelijk niet over de deelnemers verdelen. In het Uniform Pensioenoverzicht (UPO) vind je straks de pensioenaanspraken op het moment van omzetting. In de berekening van je persoonlijke pensioenpot in de nieuwe situatie vind je ook de opslag die u krijgt.

    Net zoals nu ontvangt je een levenslang pensioen. Wij houden je periodiek op de hoogte hoeveel geld er voor je in de pensioenpot zit.

    Je persoonlijke pensioenpot zal in het nieuwe stelsel meebewegen met de beleggingsrendementen, zowel positief als negatief. Er zijn methodes beschikbaar om deze uitkering zo stabiel mogelijk te houden en zoveel mogelijk minstens gelijke tred te laten houden met de inflatie. In het bijzonder voor relatief welvarende pensioenfondsen, zoals Pensioenfonds van de KAS BANK, zijn hiervoor extra instrumenten waarover het Bestuur kan beschikken.

    Onze doelstelling met beleggen blijft net als in het huidige stelsel: voldoende rendement behalen om de pensioenen nu en in de toekomst te kunnen blijven betalen en waar mogelijk te verhogen. De verwachting is dat in het nieuwe pensioenstelsel de pensioenen vaker en eerder omhoog kunnen gaan door de soepelere indexatie regels.

  • Blijven de rechten die we hebben opgebouwd onaangetast?

    Een overgang naar het nieuwe pensioenstelsel betekent dat je als deelnemer het vermogen meekrijgt ter waarde van de reserve die specifiek voor jou in Pensioenfonds van de KAS BANK is aangelegd. Gebaseerd op de pensioenaanspraken op moment van omzetting. Daar komt vervolgens nog een opslag op, op basis van het extra vrije vermogen dat ons pensioenfonds op dat moment nog over heeft. Die berekeningen worden nauwkeurig gecontroleerd, ook via een externe, onafhankelijke berekening.

    Ook in het nieuwe stelsel zal Pensioenfonds van de KAS BANK je pensioengeld beleggen om zo rendement te behalen. Wel kan het Bestuur de mate van beleggingsrisico laten variëren met de leeftijd. Het Bestuur kan er bijvoorbeeld voor kiezen om een hoger risico voor jongere deelnemers te nemen en een lager risico voor gepensioneerden. Pensioenfonds van de KAS BANK streeft naar een waardevast pensioen voor al zijn deelnemers. Voor nu en voor in de toekomst. Je pensioengeld houdt altijd zijn pensioenbestemming en kan wettelijke gezien niet voor andere doelen worden ingezet.

    Ook in het nieuwe stelsel kun je verschillende keuzes maken, bijvoorbeeld om eerder met pensioen te gaan. En er komt een extra mogelijkheid bij: deelnemers kunnen bij pensioeningang ervoor kiezen om maximaal 10% van de pensioenpot als eenmalige uitkering te ontvangen.

  • Wat is het verschil tussen de solidaire of flexibele premieregeling?

    Als de sociale partners Pensioenfonds van de KAS BANK verzoeken om over te gaan naar het nieuwe pensioenstelsel kunnen zij daarbij kiezen uit twee smaken: de solidaire of de flexibele premieregeling.

    De solidaire premieregeling sluit het meest aan bij het huidige pensioenstelsel. Bij de solidaire premieregeling is er net zoals nu één beleggingsbeleid voor alle pensioenpotten van alle deelnemers. Het Bestuur kan daarbinnen de mate van beleggingsrisico laten variëren met de leeftijd. Het kan bijvoorbeeld kiezen voor een hoger risico voor jongere deelnemers en een lager risico voor gepensioneerden. Je voert dus niet je eigen beleggingsbeleid, maar je mening over het beleggingsbeleid telt natuurlijk wél. Wij peilen periodiek de risicobereidheid van onze deelnemers. Daarop wordt het beleggingsbeleid getoetst. Het is immers jouw pensioengeld. Verder is er een verplichte solidariteitsreserve om onvoorziene risico’s op te vangen. Sociale partners moeten vastleggen wanneer en waarvoor die reserve wordt ingezet.

    Bij de flexibele regeling kunnen deelnemers (als sociale partners dit aanbieden) voor hun eigen pensioenpot keuzes maken voor wat aanvallender (risicovolle) of defensievere (minder risicovolle) beleggingsprofielen.

     

  • Hoe gaat waardeoverdracht in de periode rond de overstap op de nieuwe pensioenregeling?

    Houd er rekening mee dat het een paar jaar kan duren voordat uw waardeoverdracht helemaal is geregeld. Dat komt door de nieuwe regels voor pensioen. Pensioenfondsen hebben tot 1 januari 2028 de tijd om hun pensioenregeling aan te passen aan de nieuwe regels. Daardoor kan het zijn dat waardeoverdracht tijdelijk niet mogelijk is.