Pensioen op maat

Ouderdomspensioen inruilen voor extra partnerpensioen

Wil je meer pensioen regelen voor je partner? Bijvoorbeeld omdat je partner niet genoeg eigen pensioen heeft? Dan kun je een deel van je ouderdomspensioen voor jezelf gebruiken om extra partnerpensioen voor je partner te regelen. Hiervoor geldt wel een maximum van 70% van het opgebouwde ouderdomspensioen. Deze keuze kun je maken als je uit dienst gaat of als je met pensioen gaat.

Gevolgen voor je pensioen

Als je hiervoor kiest, dan ontvang je minder ouderdomspensioen. Je partner krijgt extra partnerpensioen als je iets overkomt.

Rekenvoorbeeld
Pieter is 68 jaar en gaat met pensioen. In totaal heeft hij € 10.000,- ouderdomspensioen opgebouwd. Hij besluit om 15% van het ouderdomspensioen om te zetten in partnerpensioen. Het extra partnerpensioen wordt berekend aan de hand van een ruilvoet per pensioenleeftijdscategorie. De volgende berekening geldt voor Pieter:

15% * € 10.000,- * de ruilvoet (2,468) = € 3.702,-.

Het (extra) partnerpensioen wat Pieter heeft geregeld bedraagt dus € 3.702,-. Pieter wil ook graag weten hoeveel ouderdomspensioen hij zal overhouden. Dit berekent hij aan de hand van de volgende berekening:

85% * € 10.000,- = € 8.500,-. In totaal houdt Pieter € 8.500,- ouderdomspensioen over.

Wat moet je doen?

Ga naar Mijn Pensioencijfers en check hoeveel ouderdoms- en partnerpensioen je hebt opgebouwd bij ons. Geef daarna jouw keuze aan ons door. Dit doe je met het keuzeformulier dat je van ons ontvangt 6 maanden voordat je met pensioen gaat.

Wat kun je nog meer kiezen?